Skip to main content

Aan de Kessenichstraat in Weert is gestart met sloopwerkzaamheden die de realisatie van een warmwaterbad mogelijk maken. Met een project dat bij de stichting OntspanWater past.

Zichtbaar genietend hanteren leerlingen van Het Kwadrant, die allemaal verplicht op veiligheidsschoenen door het gebouw lopen, de sloophamer voor het verwijderen van een tussenwandje vol stro. Met de sloop is deze week een start gemaakt voor de bouw van een warmwaterbad in het oude pand van een meubelzaak aan de Kessenichstraat. Voor de leerlingen dus maar een klein stukje lopen voor een leerzaam project dat de stichting OntspanWater bovendien kosten bespaart. „Oudere leerlingen gebruiken een decoupeerzaag om zo’n wand te verwijderen zodat ze na afloop niet al dat stro bijeen hoeven te vegen”, vertelt leerkracht techniek Nick van den Beucken (29). „Slopen vinden ze allemaal leuk maar opruimen is ook belangrijk en dat leren ze hier.” De groep van ongeveer tien leerlingen, allemaal dit jaar begonnen met hun praktijkonderwijs, is na het hanteren van de hamer dus druk doende met het bijeen vegen van stro.

Het project typeert de werkwijze van de stichting OntspanWater die zich al jaren inzet voor de komst van een therapiebad waarin mensen van alle leeftijden met of zonder begeleiding kunnen ontspannen. „Dit soort projecten met hulp van derden zijn vooral symbolisch maar besparen ook geld”, vertelt Camiel Deelen van MH1 architecten uit Maastricht. De in Weert geboren architect heeft de tekeningen voor het bad pro deo gemaakt en het streven is na de bouwvak met de bouw te beginnen nu 72 procent van de financiering rond is. Ook voor de bouw wordt naar uitvoerders gezocht die mee willen sponsoren. „Een restpartij tegels van de Mosa in Maastricht of sanitair van een lokale leverancier. Het bespaart geld maar is ook duurzaam, daarom zullen we ook tweedehands kozijnen gebruiken en plafondplaten die nog bruikbaar zijn niet slopen.” Als uitvoerder is de gepensioneerde Jac Derckx van het gelijknamig familiebedrijf in constructiebouw vrijwillig actief. Derckx: „Heel leuk, ik kom hier spanten tegen die door ons zijn gemaakt in de tijd dat mijn vader nog actief was. De eerste die we als bedrijf in staal hebben uitgevoerd.”

Het streven is om medio 2022 een bad van 10 bij 20 meter klaar te hebben dat samen met een ontvangstruimte, douches en omkleedruimte in de locatie van zo’n 500 m² wordt gemaakt. Om het financieel plaatje rond te krijgen, is de stichting OntspanWater nog naar donateurs op zoek.

Kijk voor meer informatie op www.ontspanwater.nl