Skip to main content

Zondag 1 mei 2022 opent het nieuwe Nederlandse Mijnmuseum in Heerlen haar deuren voor het publiek.  Het rijksmonument en voormalig warenhuis Kneepkens, ook wel ‘Klein Glaspaleis’ genoemd, is het decor van het nieuwe museum. De vier verdiepingen van het gebouw hebben elk hun eigen thema. Je maakt als bezoeker een tijdreis door het gebouw. Bezoekers beginnen bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerkers wordt verteld. De 1e verdieping, ‘Goud’ weerspiegelt de welvaart die de steenkoolindustrie bracht. De 2e verdieping ‘Grauw’ toont de keerzijde van de medaille, zoals de ongezonde werkomgeving en de schrikbarende maatschappelijke gevolgen van de mijnsluiting. De 3e verdieping ‘Kleur’ neemt de bezoeker mee naar de kleurrijke heden en toekomst van de mijnstreek. Thinker Imagineers uit Utrecht hebben dit museumconcept ontwikkeld.

Wij, MH1 architecten, hebben de restauratie en bouwkundige ingrepen van het gebouw verzorgd. Het pand dateert uit de glorietijd van de mijnen, 1939, en vertoont diverse kenmerken van het ‘Nieuwe Bouwen’ zoals door de bekende architect Fritz Peutz werd uitgedragen en toegepast. Peutz ontwierp diverse gebouwen in Heerlen zoals het bekende Glaspaleis. Er zijn verscheidene overeenkomsten tussen het glaspaleis en het Kneepkens gebouw. Zoals de grote glazen gevel en het gebruik van de indrukwekkende paddenstoelkolommen. 

Het was belangrijk voor ons om het gebouw respectvol te restaureren. De grootste toevoeging aan het bestaande pand is een eyecatcher die de 4 verschillende verdiepingen aan elkaar verbindt. In de vorm van een indrukwekkende blauw stalen spiltrap.

Ook maakten we het ontwerp voor de balie en achterwand. Een vitrine waar de bijzondere collectie mijnlampen in hangen en een nieuwe insteekvloer waar het backoffice van het museum is gelegen met daaronder de sanitaire voorzieningen.

Wij voelen grote trots dat we een bijdrage konden leveren aan de historie van ons achterland, de voormalige mijnstreek dat in dit prachtige museum wordt tentoongesteld.