Studie naar herontwikkeling Brikkengebouw te Maastricht

Maastricht wil van het voormalige Sphinx fabrieksterrein een moderne, bruisende stadswijk maken. In de nasleep van de bouwcrisis bleken alle oorspronkelijke plannen niet haalbaar. Op zoek naar interessante panden voor herbestemming viel ons oog op het uit 1875 stammende Brikke gebouw.

Ons idee was om – zolang dit gebouw nog midden op het tijdelijke parkeerterrein staat – er gedurende enkele jaren kleine studio’s voor studenten en expats te realiseren. Dit in combinatie met horeca en een co-working space op de begane grond. Op het dak zou een collectieve daktuin zorgen voor een stukje groen met een fantastisch uitzicht op de stad. Als na een aantal jaren het voormalige fabrieksterrein verder ontwikkeld zou zijn met wonen, zouden de studio’s plaats maken voor grote lofts.

Oorspronkelijk had dit bouwwerk twee gewelfde verdiepingen, maar het werd na een aantal jaren verhoogd door er vier verdiepingen in gewapend beton op te zetten. Met een invulling volgens het ‘box-in-box’ principe zou de huidige bouwkundige structuur gehandhaafd kunnen blijven. De slanke stalen puien kunnen immers gehandhaafd blijven omdat de ruimte tussen de bestaande gevel en de aan de binnenzijde geplaatste puien als een luchtspouw functioneert. De binnengevels behoeven dan ook niet te worden geïsoleerd zodat het industriële karakter zowel aan binnenzijde als aan buitenzijde blijft gehandhaafd. De lichte scheidingswanden kunnen na verloop van tijd eenvoudig worden verwijderd zodat de lofts als casco kunnen worden opgeleverd. In een dergelijk concept is de beleving het sterkst om niet met scheidingswanden te werken maar om de ruimtes in te delen door de badkamer, keuken en berging als dichte volumes strategisch in de loftwoning te plaatsen.

Inmiddels wordt volgens de gemeente “het Sphinxterrein de plek waar nieuwe vormen van ondernemerschap, ambachtelijkheid en stads wonen elkaar ontmoeten. Hier ligt de nadruk op herbestemmen, tijdelijke en permanente functies, flexibiliteit, duurzaamheid en co-creatie.”

Daar had ons concept, waar een investeerder voor klaar stond, perfect in gepast, maar helaas is de gemeente met een andere initiatiefnemer in zee gegaan.