K30 Indoor klimhal

In Nederland liggen diverse indoor klimhallen, Zuid-Limburg telt er zelfs 3. Echter geen van allen is zo hoog als de K30. De hoogste klimtoren van Nederland is tot nu toe gevestigd in Bergschenhoek, deze is 27 meter hoog, en je klimt daar buiten in weer en wind.

Om de bouw van Europa’s hoogste indoor klimhal haalbaar te maken, wordt er gebruik gemaakt van een hoogbouwflat uit de jaren ’70. K30 wordt als een boekensteun tegen de hoogbouwflat aan gebouwd. De steun werkt echter andersom: de hoogbouwflat zorgt voor de stabiliteit die nodig is voor de K30. Hierdoor is het mogelijk om de klimhal op te tillen: de begane grond onder de klimhal wordt behoudens enkele kolommen en de entree vrijgehouden van bebouwing. Op maaiveldniveau kan het (langzaam) verkeer dus ongewijzigd voortgaan.

De hoogte van de K30 indoor klimhal is niet het enige onderscheidende. De klimhal zal voor een positieve impuls op de omliggende woonwijk zorgen. Er kunnen functies aan de klimhal worden toegevoegd die ook ten diensten van de wijk kunnen staan, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een gezondheidscentrum.

De entree van de klimhal bevindt zich op de begane grond. Van hieruit leidt een brede trap of lift u naar de 1e verdieping. Aan de ontvangstbalie wordt u welkom geheten, waarnaar u vanuit de kleedruimte naar de 2e verdieping kunt. Wanneer u hier boven komt opent zich een enorme ruimte waaraan u aan drie zijdes wordt omgeven door klimwanden. De vierde zijde biedt een wijds uitzicht. De klimwand is voorzien van diverse klimroutes met klimniveaus van beginnend tot gevorderd, de langste zijn 30 meter hoog! Via de klimwand kunt u naar het café bovenin de hal klimmen. Voor de meest gevorderde klimmers zijn er bovendaks twee uitkijktorens ontworpen die enkel bereikbaar zijn via de moeilijkste routes. Het is een ware uitdaging om in de top van de toren te klimmen waarna u wordt beloond met een prachtig uitzicht. Bezoekers kunnen via een lift direct naar het café in de top van de het gebouw.