Renovatie van bestrating en balustrades

De Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden soldaten van de Verenigde Staten van Amerika gedurende de Tweede Wereldoorlog. In 1947 werd de begraafplaats aangewezen als permanente begraafplaats, waarna werd begonnen met de definitieve inrichting. Het ontwerp voor de kapel en de omliggende bestrating werd in 1953 gemaakt door architectenbureau Shepley, Bulfinch, Richardson and Abbott uit Boston. Dit ontwerp voorzag niet in toegankelijkheid voor mindervaliden. In 2000 zijn er hellingbanen toegevoegd, maar de hellingshoek was te steil. Ook zijn er RVS balustrade geplaatst die detoneren met het oorspronkelijke ontwerp.

In ons ontwerp is de symmetrie van het totale plan hersteld door de trappenpartijen van het niveau van de vijver naar de kapel zowel links als rechts te voorzien van flauwe hellingbanen. Midden voor de kapel was er in 2000 één hellingbaan over de traptreden heen toegevoegd. Deze deed in vorm en positie afbreuk aan de monumentale entree naar de kapel. Hiervoor in de plaats zijn er haaks op de entree aan weerszijden twee hellingbanen geplaatst, waarmee het oorspronkelijke beeld van de monumentale trappenpartij zo veel mogelijk gerespecteerd is.

Alle in 2000 geplaatste RVS balustrades zijn vervangen door rechthoekige bronzen balusters en geprofileerde bronzen handrails die donker zijn gepatineerd. De balusters zijn niet òp maar tussen de voegen van de natuursteen platen geplaatst, zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Materialisering, detaillering en maatvoering van de balustrades is op deze manier passend afgestemd op het oorspronkelijke ontwerp uit 1953.

Daarnaast werd de fundering van de natuursteen platen verbeterd, beschadigde platen werden vervangen, en alles werd zo teruggeplaatst dat de voegen weer overal gelijk zijn uitgelijnd.