Wonen en winkelen in het nieuwe stadshart van Geleen

In het door Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt in 2002 gepresenteerde  stedenbouwkundige ‘Visie Stadshart Geleen’ is geformuleerd hoe de stad een nieuw levendig hart kan krijgen met een samenhangende ruimtelijke structuur en mooie openbare ruimtes. Geleen moet een mooi stadshart krijgen waar de bewoners trots op zijn en waar inwoners uit de regio met plezier naar toe gaan. Een mooi stadshart met een marktplein waarop een publiek gebouw een centrale rol speelt.

Binnen dit centrumplan heeft MH1architecten één van de twee beeldbepalende gebouwen aan de Markt ontworpen. Het gebouw omvat 73 woningen en 4200 m2 winkel oppervlak. Het gebouw is alzijdig; aan de markt verrijst een gevel van 5 bouwlagen boven de transparante plint.

Het architectonisch concept waarbinnen het gebouw uitgewerkt is, gaat uit van één doorlopende gevelschil van de woning die slechts twee keer de grond raakt in de twee zijstraten en die verder optisch boven de bijna geheel glazen winkelpuien zweeft. De kolommen staan ver achter de glazen puien gepositioneerd om het zwevend effect te versterken. Aan de marktkant lijkt het alsof het gebouw in z’n gehele lengte alleen optisch rust op de twee zijgevelschijven van metselwerk.

Wezenlijk in ons concept is de wijze waarop de verbinding tussen het gezamenlijke opgetilde binnentuin omringd door woningen en de markt is gerealiseerd. Wij hebben ervoor gekozen om naast de traditionele ontsluitingen middels trappen en liften een directe verbinding met het plein te creëren middels een brede hellingbaan die via een even brede sluis onder de hoogbouw door uitmondt op de markt, waar deze zich manifesteert in de vorm van een portaal, rondom ingesloten door de glazen winkelpuien.

Om het abstracte karakter te benadrukken zijn alle gevelopeningen random verdeeld over de gevels. De loggia’s, die zijn geaccentueerd met een uitstekend kader in licht beton, versterken dit beeld. De diepe negges benadrukken de massa van het zwevende bakstenen volume. De gevel aan de markt heeft een setback op de 5e verdieping. Hier zorgt een uitkragende luifel zowel voor schaduw op de dakterrassen van de penthouses als voor een kroonlijst op het nieuwe publieke gebouw.De eenvoud van het concept wordt nog eens versterkt doordat de materialisatie van het gebouw zich beperkt tot 3 materialen, te weten: glas, aluminium en een hele warme roodpaarse baksteen die niet gevoegd is.