Herbestemming en renovatie voormalig Sphinx kantoor Maastricht

Voor het monumentale voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Sphinx BV aan de Boschstraat te Maastricht is door ons een ontwerp gemaakt voor de nieuwe gebruiker, UNU-Merit.

Entree.

De oorspronkelijke entree is door de jaren heen aangepast. Door nu de vide in de entreehal te vergroten tot aan de voorgevel is een meer uitnodigend en ruimtelijk gebaar gemaakt.

Hoofddraagconstructie.

De bestaande gevel en hoofddraagconstructie worden zoveel mogelijk gehandhaafd en in oorspronkelijke staat terug gebracht. De hoofddraagconstructie heeft een hoge monumentwaarde. Deze wordt daarom zo veel mogelijk zichtbaar gemaakt. Dat wil zeggen dat kolommen niet in wanden wegvallen en balken en plafonds niet verstopt worden achter verlaagde systeemplafonds.

Atrium.

De lichtstraten in het atrium zijn vervangen door sheddaken die refereren aan de voormalige functie van het Sphinx-terrein. De natuurlijke lichtval is zo weer teruggebracht in het hart van het gebouw.

Karakteristieke elementen.

Daarnaast zijn in het interieur zo veel mogelijk karakteristieke oorspronkelijke elementen behouden, zoals o.a. de travertin trap- en wandafwerkingen, de brandwerende stalen puien, de betegelde kantoorscheidingswanden, en natuurlijk het kunstwerk bij de entree en in de gevels.