Studentenhuisvesting te Vaals

Door de snelle groei van de succesvolle technische universiteit in Aken, in combinatie met het gebrek aan bouwlocaties in Aken om nieuwbouw te kunnen realiseren, lag er ons inziens een enorme kans voor Vaals waar het betreft het huisvesten van (internationale) studenten van deze universiteit.

Ons oog viel op de voormalige voetbalvelden van Wit/Groen, gelegen tussen Sneeuwberglaan in Vaals en de Senserbachweg in Aken. Een groot deel van de faculteiten ligt immers op een steenworp afstand van deze plek. Het op deze plek realiseren van 461 studentenkamers van 21 m2 met alle bijbehorende faciliteiten is niet alleen economisch gezien interessant voor de middenstand in Vaals, maar ook voor de relatie op ambtelijk vlak tussen Vaals en Aachen.

Daarnaast zal het complex voor een positieve impuls zorgen op deze plek, te weten de overgang van de woonwijk met het gedateerde industriegebied en dat in de directe nabijheid van het centrum.

De stedenbouwkundige inpassing in het groen, met zicht op de Sneeuwberg, de tennisbanen als buren, het direct naastgelegen winkelaanbod en het centrum van Vaals op loopafstand maken het geheel tot een bijzondere en aantrekkelijke woonplek. Door de twee woongebouwen haaks op de Sneeuwberglaan te positioneren wordt het zicht op de Sneeuwberg voor de omwonenden behouden.

Het mooie van ons initiatief is dat het niet alleen een mooi complex is, maar dat het ook nog eens snel gerealiseerd kan worden, het zal immers bijna geheel geprefabriceerd worden.

De door ons ontwikkelde units hebben ook ieder een eigen kitchenette, een natte cel met wastafel, douche en wc. Er is ruimte voor een tafel als eet- en studeerplek en zelfs een zithoek. Het bed wordt opgetild zodat er onder ruimte ontstaat voor kleding en andere opslag in een gecombineerd bed/kast-meubel.