Appartementencomplex aan de voet van de Cauberg

Het plan Diepengaerde is gelegen aan de voet van de Cauberg, nabij het centrum van Valkenburg. Vijf kleinschalige appartementencomplexen zijn gesitueerd in een parkachtige omgeving tussen de Plenkertstraat en het Odapark, en oriënteren zich op de lager gelegen rivier de Geul.

Het door ons ontworpen gebouw 2, genaamd ‘MH1’, is alzijdig. De 8 appartementen zijn zodanig georganiseerd rondom het trappenhuis dat ze èn zicht hebben op de meanderende Geul, èn dat de buitenruimtes een gunstige bezonning hebben. Doordat er geen twee balkons gelijk boven elkaar liggen, wordt het gevoel van vrij zicht en licht nog versterkt.

Het gebouw is opgetrokken in een robuuste geel-grijze dikformaat steen, refererend aan de in Valkenburg veel toegepaste mergelsteen. Het bouwvolume krijgt zijn eigen karakter door bepaalde vlakken uit te voeren in verspringend terugliggend metselwerk. Het robuuste karakter wordt versterkt door de in antraciete beton uitgevoerde balcons. Het gebouw heeft, gelijk aan de andere appartementencomplexen, een donkere plint die deels opgaat in het glooiende maaiveld.