Nieuwbouw woonhuis Maastricht

Amby is gelegen in het noordoostelijke deel van Maastricht, op het middenterras van het Maasdal. De woonwijk Ambyerveld zal de noordoostelijke kwadrant van Amby vervolmaken. Deze woning is aan de rand van de wijk gelegen, met een vrij zicht op het op enige afstand gelegen Limburgse Heuvelland. De woningen aan de slingervormige rand staan in hetzelfde orthogonale patroon als de woningen aan de dwarsstraten Hierdoor is de woning nog meer alzijdig zichtbaar.

De belangrijkste randvoorwaardes waren het toepassen van de kleur wit als bindmiddel voor de gehele buurt en een structuur van hagen om rust te brengen in het straatbeeld en om een goede overgang te maken naar de omgeving. In de huidige onbebouwde situatie is de omkadering van het gebied met meidoornhagen kenmerkend. Rondom de kamers met particuliere kavels zullen beukenhagen worden toegepast.

Om nu maximaal van het fantastische uitzicht te kunnen genieten hebben we de woonkamervloer 80 centimeter opgetild zodat de bewoners zittend in hun luie stoel over de beukenhagen heen naar het landschap kijken. Het panoramisch zicht loopt overhoeks door doordat de glazen pui de hoek om is gezet. Deze wordt alleen onderbroken door de haard.

De keuken en eetkamer bevinden zich op het niveau van de tuin en zijn er middels grote schuifpuien direct mee verbonden. Ruimtelijk is de begane grond één geheel doordat de twee trappen die de twee vloeren verbinden gelegen zijn naast een centrale kern. Door de verhoogde vloer was er relatief eenvoudig nog een ruime kelder mèt invallend daglicht realiseerbaar.

De gevel is opgebouwd uit een doorgaande wit geschilderde band van metselwerk waartussen de puien en ramen zijn geplaatst. De dichte delen zijn uitgevoerd in onbehandeld padoek dat uiteindelijk zal vergrijzen. Op deze manier wordt de alzijdige benadering van de woning versterkt, er is geen uitgesproken voor- en achtergevel