Nieuwbouw woonhuis huis in glooiend landschap te Sittard

Deze woning is een mooi voorbeeld van de dynamische compositie en ruimtelijke beleving dat typerend is voor de ontwerpen van MH1architecten. Na het eerste gesprek werd meteen duidelijk dat er een goede klik was met de opdrachtgevers. Dat is voor ons erg belangrijk. Want alleen als er sprake is van wederzijds begrip en vertrouwen, kunnen we tot zo’n prachtig eindresultaat komen.

De woning ligt in een glooiende omgeving. Het perceel is geheel onttrokken aan het zicht door een hoog talud. Als je aankomt, kijk je als eerste tegen de kopse kant van de woning. Het exterieur is strak wit gestuukt met een plint van antraciet metselwerk. In de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente is vastgelegd dat er op deze locatie geen twee volwaardige verdiepingen mogen worden gebouwd, maar omdat de opdrachtgevers wel graag veel ruimte wilden, hebben we de woning grotendeels ingegraven. Door het slim toepassen van glaspartijen en daklicht, hebben we ondanks dat de woning deels verdiept ligt, optimaal geprofiteerd van de lichtinval en is het toch een lichte woning geworden. En hoewel een complete verdieping in de hoogte niet mogelijk was, mocht er wel een opbouw gemaakt worden. Resultaat is een strakke compositie van twee hoofdvolumes die dwars op elkaar staan.

Vanuit de hal is er direct na binnenkomst een doorzicht gecreëerd naar de rest van de woning. Die ruimtelijkheid zorgt voor een verrassende aanblik. De centrale hal biedt toegang tot de riante woonkamer. Twee wanden bestaan uit een kamerhoge raampartij voor een optimale binding met de tuin. Er is een schuifpui die toegang biedt tot het terras. Naast de woonkamer ligt de leefkeuken. In de keuken is achter een kastenwand een trap gemaakt die naar de opbouw leidt. Daar bevindt zich een heerlijke hobbyruimte met een dakterras. De perfecte plek om je even terug te trekken van de dagelijkse beslommeringen en te genieten van de natuur. Want door de hogere ligging heb je een fantastisch weids uitzicht. Terug in de hal leidt een deur naar de bijzondere werkkamer. De eigenaar heeft in zijn carrière duizenden boekomslagen ontworpen en hij wilde in zijn werkruimte graag een grote boekenkast om al zijn exemplaren te presenteren.

De hal leidt tevens naar de benedenverdieping. Aan een langgerekte gang liggen de slaapvertrekken en de badkamers. Dankzij de verdiepte ligging hebben de slaapvertrekken natuurlijke lichtinval. Omdat de opdrachtgever van zwemmen houdt, is op ingenieuze wijze een  smal zwembad  gecreëerd aan de zijkant van de woning. Het neemt weinig ruimte in beslag, maar is perfect om baantjes te trekken.