Nieuwbouw woonhuis te Munstergeleen

De woonwensen zijn op een heel bijzondere manier vertaald in een ontwerp dat in vele opzichten afwijkt van het gangbare.

Een moderne uitstraling. Een aparte, maar niet te afgezonderde werkruimte. Veel licht, veel bergruimte. Een echte woonkeuken en onbelemmerd uitzicht. Allemaal wensen die veel mensen zullen noemen als zij nadenken over het ontwerp van hun droomhuis. Het opvallende is de manier waarop die wensen hier zijn vertaald.

De bouwvoorschriften schreven een dak voor met een hoek van maximaal 40º en een beperkte goothoogte tussen 3 en 4 meter voor de tweede verdieping. Door de nieuwe wettelijk verplichte kamerhoogte dreigde de stahoogte op de bovenverdieping in het gedrang te komen. Met behulp van een rond dak werd enerzijds op creatieve wijze voldaan aan de voorschriften en anderzijds aan de vraag van de opdrachtgever om zoveel mogelijk ruimte te creëren. De gehele bovenverdieping heeft met deze creatieve ingreep voldoende stahoogte.

Om dit getoogde dak af te bakenen zijn er twee schijven toegevoegd. Aan de linkerkant is dit sec een visuele afbakening. Aan de andere kant is er de badkamer in ondergebracht. Hij loopt van de voorgevel tot de achtergevel en is dus zo’n twaalf meter lang. Aan de ene kant zijn de waskommen gemaakt, niet ver van het ligbad. Aan de andere kopse kant is de inloopdouche, de douchehoek wordt alleen door een glasplaat afgescheiden en heeft een geïntegreerd nisje voor badaccessoires.

Dit gesloten dakvolume zweeft boven een zo veel mogelijk transparante begane grond.

Het resultaat is dat vanuit de woonkeuken het schitterende glooiende Limburgse landschap zich onbelemmerd voor je uitstrekt. Glas, van vloer tot plafond. De woonkeuken wordt door een wand van de woonkamer afgescheiden, maar de deuren zijn van gehard glas. Naar de woonkamer en tussen woonkamer en aanliggende hal zijn het taatsdeuren. De derde deur is eveneens een schuifdeur. Deze geeft toegang tot een deel van de woonkamer dat voor de kinderen bestemd is. In de woonkamer is goed te zien hoe de afscheiding tussen kinderhoek en woonkamer tot stand is gekomen. Er is hier namelijk een één meter diep ‘blok’ ontworpen: hier is een brede open haard in geïntegreerd die  aan elke kant een opening heeft. Achter het blok is de kinderhoek, de haard is hier met glas afgeschermd. Aan de kopse kanten van het blok is bergruimte gemaakt waarin in schappen de cd’s en video’s staan.