Bovengrondse parkeergarage naast Reinier de Graaf Gasthuis te Delft

Binnen de aanbesteding voor de nieuwbouw van de parkeergarage bij het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft hebben we in samenwerking met Continental Car Parks het winnende ontwerp gemaakt. De architectuur van het nieuwe ziekenhuis verwijst op verschillende manieren naar de kenmerkende traditie en cultuur van Delft. De gevelopbouw verwijst met ritmering, materialen en kleurnuances naar de Delftse grachtenpanden en de omliggende hoogbouw uit de jaren zestig. De kleurstelling van het gebouw is geïnspireerd op het schilderij van Het Melkmeisje van Vermeer.

De parkeergarage is een herkenbaar onderdeel van het gebouwencomplex van het Reinier de Graaf Gasthuis. Het gebouw is verwant aan de opbouw, materialisering en uitstraling van de gebouwen van het RdGG en kent zijn eigen identiteit binnen dit ensemble. Het parkeergebouw heeft een horizontale geleding waartussen verticale elementen in verschillende vormen. Deze zijn uitgevoerd in gepoedercoat aluminium in drie warme kopertinten. Daarachter bevindt zich een gesloten antracietkleurige borstwering. Zo ontstaat er een gevarieerd beeld met een dynamische uitstraling waarmee eentonigheid wordt voorkomen. De parkeeroplossing is niet direct zichtbaar in de gevels, de geparkeerde auto’s zijn vanuit de openbare ruimte bij voorkeur niet zichtbaar. De dichte borstwering voorkomt ook hinder van de koplampen richting de omliggende woningen en het ziekenhuis. De plint van de parkeergarage, gevormd door de hele begane grondgevel is afgezet met “kris-kras” gemonteerde staven geroest wapeningsstaal. Hierdoor is deze transparant en tegelijk ontoegankelijk voor ongewenste bezoekers. De duidelijk leesbare plint in combinatie met het zwevende dak zorgt voor een mooie driedeling van de parkeergarage.

Als parkeerspecialist hebben wij voor een andere benadering van de parkeergarage lay-out gekozen dan het principe van een split-levelgarage waar de aanbestedingsrandvoorwaarden van uit gingen. De grootste nadelen van een splitlevelgarage zijn de onoverzichtelijkheid van de parkeervloeren en de helft van de vloeren kan maar ontsloten worden door liften. Zeker bij een ziekenhuis is dit absoluut niet klantvriendelijk. Een totaal vlakke parkeervloer met de hellingbanen aan de zuidgevel is hier een passende oplossing. De twee parkeerbeuken met schuin maakt het parkeren comfortabeler dan haaks parkeren.

De optimale beleving qua ruimtelijk effect per verdieping van de garage bereiken wij door de geïntegreerde oplossing van een staalconstructie met vloeren. De hoofdliggers steken alleen qua flens onder de vloeren uit wat in een vlak plafond resulteert. Het hoofdtrappenhuis met zijn verdiepingshoge glazen puien werkt als een lantaarn die volkomen natuurlijk de voetgangers aantrekt. Daarnaast is er sprake van een hoge mate van sociale veiligheid het kleur- en materiaalgebruik en het vele glas.

Fotograaf: Harry Noback