Renovatie vakwerkwoning Vijlen

Onze opdrachtgever zag – nog wonende in de Verenigde Staten – op de nederlandse televisie een reportage over een door ons verbouwde woning. Hij wist meteen dat hij dat ook zo wilde en nam direct contact met ons op. Over een weer communicerend over 8000 kilometer hadden we in no time overeenstemming over onze ontwerpvoorstellen.

Twee-derde van de u-vormige vakwerkwoning uit 1910 is in gebruik als woning, het andere deel is in gebruik als vakantiewoning. Met name het middelste deel met daarin de keuken, eetkamer, bijkeuken, twee bergingen en de hoofdslaapkamer op de eerste verdieping is door ons onder handen genomen.

Alle binnenwanden en zelfs de verdiepingsvloer zijn gesloopt. De trap naar de verdieping die op een onmogelijke plek zat is nu centraal geplaatst, gekoppeld aan een berging en een kastenwand van de keuken. Daaromheen zijn in de open ruimte de leefkeuken en het atelier gesitueerd. Grote openslaande puien zorgen voor de verbinding met de binnenplaats.

De kleine vide in de oksel van de twee bouwdelen is vergroot en voorzien van een pui over twee bouwlagen. Hierdoor komt er licht en ruimte in het hart van de woning.