Prijsvraag studentenhuisvesting Hotel management school Maastricht

De Hotel Management School Maastricht heeft het plan om de bestaande studentenhuisvesting op de campus geheel te vervangen en uit te breiden tot 390 kamers. Hiervoor is een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarvoor MH1architecten een ontwerp gemaakt.

De campus is gelegen in landschapspark de Kanjel. Kasteel Bethlehem is het beeldbepalende element van de campus. Vrij te houden zichtlijnen en fasering van de sloop van de bestaande gebouwen bepalen de maximale rooilijnen. Ondanks het relatief grote bouwvolume wilden we de kleinschalige sfeer van de huidige campus behouden. Door twee gebouwen in een U-vorm te organiseren en ten opzichte van elkaar te verdraaien, ontstaan er twee binnenhoven die de ruimtelijke overgang vormen tussen het park en de bebouwing. De twee binnenhoven zijn gelegen aan de doorgaande voetgangersverbinding aan de noordzijde en het onderwijsgebouw en Kasteel Bethlehem aan de zuidzijde.

In contrast met de verticaliteit van de bomen krijgen de gebouwen een verfijnde horizontale geleding. Deze volgt niet sec de verdieping hoogtes zodat er een rustiger en abstracter beeld ontstaat. Hierdoor wordt ook de hoogte van vier bouwlagen optisch lager. De horizontale banden worden uitgevoerd in cor-ten staal zetwerk van verschillende hoogtes. Het cor-ten staal krijgt een mooi natuurlijk patin dat aansluit bij het landschapskarakter.