Herbestemming hotel Monastère Maastricht

Architectonisch is het gebouw van hoge monumentale waarde door de specifieke, doordachte vormgeving. De voorgevel draagt in hoge mate bij aan het straatbeeld van de Boschstraat. Verschillende functies hebben door de eeuwen heen een grote invloed gehad op het gebouw dat nu is getransformeerd tot een klassiek, stijlvol en trendy hotel.

In 1851 kocht Petrus Regout de Refugie van de abdij van Hocht en liet deze in de stijl van het Parijse stadshuis verbouwen tot een appartementencomplex voor 12 van zijn werknemers. Uit die tijd dateren de 12 hoogmonumentale schouwen die nu gerestaureerd en geïntegreerd zijn in de nieuwe hotelkamers. In 1871 vond de tweede transformatie van het gebouw plaats naar de functie van klooster, waarna het in de 20e eeuw onderdak bood aan het Leger des Heils. In die periode zijn er drastische vernieuwingen uitgevoerd waarbij aan het monumentale karakter van het gebouw grotendeels voorbij werd gegaan. Deze aanpassingen hebben we weer ongedaan gemaakt zodat de oor­spronkelijke structuur zoals die vanaf de tijd rond 1800 het gebouw visueel en ruimtelijk bepaald heeft weer is teruggebracht, zonder de functionaliteit van een hotel met 52 kamers in de weg te staan.

De derde bouwlaag had een beperkte hoogte. Hier bleek bij het strippen van het gebouw dat we door onnodige balklagen te verwijderen toch voldoende vrije hoogte konden creëren. Op de vierde verdieping hebben we familie- en vriendenkamers ontworpen door vides te creëren zodat de gasten kunnen slapen direct onder de mansarde kap.  Op de begane grond troffen we een uitbouw aan in kunststof. Van de oorspronkelijke veranda zijn helaas alleen enkele kolommen in gietijzer gespaard gebleven. De uitbouw is vervangen door een serre, uitgevoerd in slanke stalen kozijnprofielen, waar het ’s ochtends heerlijk ontbijten is voor de hotelgasten.

Fotograaf: Lucas Kemper

www.hotelmonasteremaastricht.com