Renovatie monumentaal pand te Beek

Deze woning in een voormalige schuur uit 1781 maakt deel uit van een landgoed dat is gelegen op een unieke locatie midden in een park omsloten door een groene heuvelrug.

De opdrachtgever wilde een rigoureuze opfrisbeurt voor zijn rijksmonument. Het huis maakte een vrij sombere indruk door de materiaalkeuze en door enkele bomen in de tuin die het licht wegnamen. We kregen carte-blanche om een nieuwe, frisse, eigentijdse sfeer te brengen in het huis. We houden van grote gebaren en niet van kneuterigheid, van veel hoeken en kanten. Een huis moet sfeer uitstralen en de grote lijn moet helder zijn. We hebben geprobeerd rust te brengen in het interieur.

De trap werd vervangen door een open trap, beneden afgesloten door een glazen deur en wand. Naast de inkom kwam een volledig nieuwe toiletruimte. De open keuken met het langgerekt wit kookeiland leidt je blik naar achteren. De kastenwand herbergt goed zichtbaar een wijnklimaatkast, oven en koffiemachine. Verborgen echter is de bergruimte die eenvoudig bereikbaar is via een kastdeur in de kastenwand. Door de berging een stuk op te tillen, lijkt de toegang tot de bergruimte gewoon een onderdeel van de kastenwand.

Een serre met zicht op de tuin grenst aan de keuken. Van de oorspronkelijke ramen tussen keuken en serre maakten we doorgangen in wit gelakt metaal. Het licht wordt gereflecteerd door de witte negges. Eigenlijk zijn het lichtsluizen geworden waar je doorheen kan lopen.

De bovenverdieping, die uit drie delen bestond, maakten we volledig open. Een ruimte van 16 meter lang als slaapkamer inrichten is een buitenkans. We creëerden een slaapzone, een transparante badkamer en tussenin een werkruimte.  Door de onderverdeling – gevormd door de vijf houten spanten – krijg je toch een menselijke maat. De lange tafel – een voorbeeld van slim dubbel gebruik – doet niet alleen dienst als bureautafel maar wordt ook gebruikt om schoenen, sokken en ondergoed in op te bergen. Bovendien is in de tafel een gashaard geïntegreerd. Vanuit zijn bed kan de opdrachtgever genieten van de dansende vlammen of in het andere geval, wanneer hij aan het werken is, is het er meteen behaaglijk warm.